6 tips voor de Iftar [ 2024 ] • Islam-uitleg.nl (2024)

Een van de grootste vreugdes voor iemand die vast is wanneer de tijd voor het verbreken van het vasten (iftar) aanbreekt. Als je je afvraagt hoe we de beste beloningen kunnen oogsten bij het verbreken van het vasten, is dit een poging om enkele richtlijnen van onze geliefde Profeet Muhammad (VZMH)te belichten.

De Profeet (VZMH) zei:

“Allah de Verhevene en Majesteitelijke heeft gezegd: Elke daad van de zoon van Adam is voor zichzelf, behalve het vasten. Het is (uitsluitend) voor Mij bestemd en Ik (alleen) zal het belonen. Het vasten is een schild. En wanneer iemand van u op een dag aan het vasten is, mag hij zich niet in schuttingtaal uitlaten, noch zijn stem verheffen, noch, indien iemand hem uitscheldt of met hem twist, zeggen: “Ik ben aan het vasten”.

Bij Hem, in Wiens hand het leven van Mohammed is, de adem van de vastende is op de Dag des Oordeels zoeter voor Allah dan de geur van muskus. Degene die vast heeft twee (gelegenheden) van vreugde: de ene is wanneer hij het vasten verbreekt, hij is blij over het verbreken (van het vasten), en (de andere) is wanneer hij zijn Heer ontmoet, hij is blij over zijn vasten.” (Sahih Muslim)

Hier zijn 6 tips over wat te eten en Sunnah handelingen die je kunt volgen om de beloningen te oogsten die beschikbaar zijn op het moment van het verbreken van het vasten:

1. Wacht niet te lang met het verbreken van jouw vasten

Inhoudsopgave

Yup, het is eigenlijk een deel van de Sunnah om je vasten te verbreken direct na de azan van Maghrib. Rasulullah (VZMH)zei:

لاَ يَزَالُ النَّاسُ بِخَيْرٍ مَا عَجَّلُوا الْفِطْرَ

“De mensen zullen in goedheid blijven gedijen zolang zij zich haasten om hun vasten te verbreken.” (Sahih Al-Bukhari)

Zelfs als wij haast hebben om een bepaalde reden, is het beter voor ons om iets te hebben om ons vasten te verbreken voordat wij het Maghrib-gebed verrichten. Wij hebben voldaan aan de verplichting van het vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Daarom is het nu onze verantwoordelijkheid om ons lichaam te voorzien van zijn recht op voedzaam voedsel en zijn energie te herstellen. We zullen ons fysieke lichaam en onze geest op zijn best moeten hebben, zodat we in staat zijn om de aanbidding van hoge kwaliteit te verrichten tijdens de gezegende nachten van de Ramadan.

2. Wees je bewust van het voedsel dat je consumeert bij het verbreken van het vasten

De verleiding om zonder veel nadenken te smullen van het heerlijke en smakelijke eten dat op tafel staat, kan heel reëel zijn. Maar hou je vast! Er zijn veel discussies door onze religieuze geleerden over wat we het beste als eerste kunnen nuttigen bij het verbreken van het vasten.

In plaats van eerst die lekkere vleessoorten en overheerlijke maaltijden te nuttigen, is het altijd beter om licht te beginnen met het eten van dadels of het drinken van gewoon water, volgens de stappen die door Rasulullah (VZMH) zijn vastgesteld.

مَنْ وَجَدَ تَمْرًا فَلْيُفْطِرْ عَلَيْهِ وَمَنْ لاَ فَلْيُفْطِرْ عَلَى مَاءٍ فَإِنَّ الْمَاءَ طَهُورٌ

“Wie gedroogde dadels heeft, laat hem daar dan het vasten mee verbreken en wie dat niet heeft, laat hem dan het vasten met water verbreken, want voorwaar, water is reinigend.” (Sunan At-Tirmizi)

كَانَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم يُفْطِرُ قَبْلَ أَنْ يُصَلِّيَ عَلَى رُطَبَاتٍ فَإِنْ لَمْ تَكُنْ رُطَبَاتٌ فَتُمَيْرَاتٍ فَإِنْ لَمْ تَكُنْ تُمَيْرَاتٌ حَسَا حَسَوَاتٍ مِنْ مَاءٍ

“De Boodschapper van Allah zou het vasten verbreken met verse dadels voordat hij het gebed verrichtte. Als er geen verse dadels waren dan (verbrak hij het vasten) met gedroogde dadels, en als er geen gedroogde dadels waren dan nam hij een paar slokjes water.” (Sunan At-Tirmizi)

Wees je vervolgens bewust van wat je consumeert, zodat je je niet overeet. Na meer dan een halve dag zonder voedsel te hebben gezeten, willen sommigen van ons misschien zo veel mogelijk voedsel pakken. Rasulullah (VZMH) herinnerde ons eraan om met mate te eten. Dit kan voor sommigen een uitdaging zijn. Echter, dit kan juist een goed jaar zijn om te beginnen met het beoefenen van gezond eten en het vermijden van teveel eten.

De Profeet (VZMH) zei:

مَا مَلأَ آدَمِيٌّ وِعَاءً شَرًّا مِنْ بَطْنٍ حَسْبُ الآدَمِيِّ لُقَيْمَاتٌ يُقِمْنَ صُلْبَهُ فَإِنْ غَلَبَتِ الآدَمِيَّ نَفْسُهُ فَثُلُثٌ لِلطَّعَامِ وَثُلُثٌ لِلشَّرَابِ وَثُلُثٌ لِلنَّفَسِ

“Niemand vult een vat erger dan zijn maag. Het is voldoende voor hem om een paar happen te eten om zijn ruggengraat recht te houden. Maar als hij (het) moet (vullen), dan een derde van voedsel, een derde voor drank en een derde voor lucht.” (Sunan Ibn Majah)

Let op de portie, de grootte van de portie en het aantal calorieën van het voedsel en de dranken die u nuttigt wanneer u het vasten verbreekt. Leer enige basiskennis over voeding. Vermijd het consumeren van te veel ongezond voedsel en dranken met te veel suiker of die te hoog zijn in koolhydraten. Streef altijd naar een evenwichtige en gezonde voeding.

3. Volg de etiquette van het eten zoals onderwezen door de Profeet s.a.w.

Dit omvat het reciteren van de basmalah (Bismillah-ir-Rahman-ir-Raheem) voordat je eet, eten met je rechterhand, het voedsel nemen dat het dichtst bij je is het eerst, en niet te snel eten omdat dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Rasulullah (VZMH) heeft gezegd:

يَا غُلاَمُ سَمِّ اللَّهَ، وَكُلْ بِيَمِينِكَ وَكُلْ مِمَّا يَلِيكَ

“O kind! Noem de Naam van Allah, eet met je rechterhand en eet dat wat het dichtst bij je is.” (Sahih Al-Bukhari & Muslim)

Anas bin Malik r.a. vermeldde eens:

أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم كَانَ إِذَا شَرِبَ تَنَفَّسَ ثَلاَثًا وَقَالَ: هُوَ أَهْنَأُ وَأَمْرَأُ وَأَبْرَأُ

Wanneer de Profeet (VZMH) dronk, placht hij drie keer te ademen in de loop van een drank en te zeggen: “Het is meer heilzaam, dorstlessend en gezonder.” (Sunan Abu Dawud)

4. Maak oprechte duas bij het verbreken van het vasten

Een van de beste tijden om dua te maken is tijdens de tijd voor het breken van het vasten. Rasululllah s.a.w. vermeldde:

“Er zijn drie wier smeekbede niet wordt afgewezen: De vastende wanneer hij zijn vasten verbreekt, de rechtvaardige leider, en de smeekbede van de onderdrukte; Allah verheft deze boven de wolken en opent er de poorten van de hemel voor. En de Heer zegt: ‘Bij Mijn macht, Ik zal u zeker bijstaan, al is het na een tijd.'” (Sunan At-Timizi)

In een andere hadith heeft de Profeet (VZMH) gezegd:

إِنَدّ لِلصَّائِمِ عِنْدَ فِطْرِهِ لَدَعْوَةً مَا تُرَدُّ

“Wanneer de vastende zijn vasten verbreekt, wordt zijn smeekbede niet teruggedraaid.” (Sunan Ibn Majah)

Vandaar, maak een dua voor jezelf en je geliefden. Vraag aan Allah s.w.t. alles wat je wenst. Wees hoopvol dat je geduld en veerkracht tijdens het vasten de hele dag door Allah s.w.t. geaccepteerd zal worden.

Vergeet niet te bidden voor onze dierbaren die zijn overgegaan en ook voor ons eigen afscheid in het hiernamaals zoals de Profeet (VZMH) heeft gezegd:

إِنَّ لِلَّهِ عِنْدَ كُلِّ فِطْرٍ عُتَقَاءَ وَذَلِكَ فِي كُلِّ لَيْلَةٍ

“Bij elke verbreking van het vasten heeft Allah mensen die Hij bevrijdt (van het Vuur), en dat gebeurt elke nacht.” (Sunan Ibn Majah)

Dan kun je deze dua reciteren vlak voordat je begint met eten:

اللَّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَعَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ

“O Allah ik heb gevast omwille van U en het vasten verbroken op Uw proviand” (Sunan Abu Dawud)

En daarna kun je doorgaan met het reciteren van dit gebed:

ذَهَبَ الظَّمَأُ وَابْتَلَّتِ الْعُرُوقُ وَثَبَتَ الأَجْرُ إِنْ شَاءَ اللَّهُ

“De dorst is verdwenen, de aderen zijn bevochtigd en de beloning is verdiend, als Allah het wil.” (Sunan Abu Dawud)

5. Zorg voor voedsel waar anderen van kunnen genieten

Mis de kans niet om ook de beloning van anderen te winnen door een goede maaltijd voor hen te verzorgen om het vasten mee te verbreken!

مَنْ فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ غَيْرَ أَنَّهُ لاَ يَنْقُصُ مِنْ أَجْرِ الصَّائِمِ شَيْئًا

“Wie een vastende het voedsel verschaft om zijn vasten mee te verbreken, voor hem is dan dezelfde beloning als voor hem (de vastende), zonder dat er iets wordt verminderd van de beloning van de vastende.” (Sunan At-Tirmizi)

6. Deel de vreugde van het breken van het vasten en de Ramadan

Tot slot, waarom iets goeds alleen voor onszelf houden als er veel is om te delen met anderen, terwijl je ook de kans hebt om een prachtige relatie te koesteren?

Laten we de Ramadan vieren met onze buren en vrienden. Maak dit als een kans voor ons om elkaar beter te leren kennen. Verspreid de liefde, vriendelijkheid, zegeningen en vreugde met goede daden!

Lees ook:Wat is de Ramadan?

Vond je dit artikel interessant?

Laat ons weten wat je van onze artikelen vindt. Feedback is zeer belangrijk voor ons zodat we ons kunnen blijven verbeteren. Moge Allah jou belonen voor jouw moeite!

6 tips voor de Iftar [ 2024 ] • Islam-uitleg.nl (1)

6 tips voor de Iftar [ 2024 ] • Islam-uitleg.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 5743

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.