Het verhaal achter de vrouwen uit Oppenheimer (2024)

De veelbesproken film Oppenheimer, geregisseerd door Christopher Nolan, brengt het waargebeurde verhaal over de uitvinder van de atoombom J. Robert Oppenheimer in kaart. De drie uur durende film brengt belangrijke punten van Oppenheimers leven aan het licht, waaronder zijn persoonlijke leven inclusief romances. Twee prominente vrouwen uit het leven van Oppenheimer zijn met nadruk afgebeeld in de film. Wat is het verhaal achter deze belangrijke vrouwen?

Dit is het verhaal achter de briljante vrouwen in Oppenheimer

Eén van deze belangrijke vrouwen is Katherine, ook wel 'Kitty', gespeeld door Emily Blunt. Kitty is een bioloog en botanicus en wordt in de film geportretteerd als zijn aan alcohol verslaafde vrouw. Daarnaast zien we ook actrice Florence Pugh, die Oppenheimers voormalige liefde Jean Tatlock speelt. In de film komt voornamelijk hun warrige affaire aan bod. Als we inzoomen op deze twee gecompliceerde vrouwen, schuilt er veel meer achter de ogenschijnlijk problematische Kitty en de rommelige minnares Jean, wat in de film onderbelicht blijft. Het is niet gek dat de schijnwerpers gericht staan op 'de vader van de atoombom', maar dat de vooraanstaande vrouwen uit zijn leven zo oppervlakkig bleven, hadden we niet verwacht. De twee gerespecteerde Britse actrices Florence en Emily bleven voor het grootste deel van de film alleen zichtbaar in de periferie, terwijl ze een belangrijk onderdeel uitmaakten van Oppenheimers leven.

Wie was Katherine 'Kitty' Oppenheimer?

Laten we beginnen met Katherine Oppenheimer, de vrouw van J. Robert. In de film wordt ze afgebeeld als stormachtig en meestal onder de invloed van alcohol. Robert was de derde echtgenoot van Kitty, ze ontmoetten elkaar op een tuinfeest. Katherine studeerde aan verschillende universiteiten, maar is uiteindelijk afgestudeerd aan de Universiteit van Pennsylvania in biologie. Haar afstudeerwerk in botanie deed ze aan de UCLA. Tijdens haar kortstondige tweede huwelijk met Richard Harrison, een Britse arts, begon ze een affaire met Oppenheimer. Ze trouwden in 1940, een dag nadat ze scheidde met Harrison. Ze kregen twee kinderen, Peter en Katherine (bekend als Toni), en verhuisden naar Los Alamos, waar Oppenheimer aan de eerste atoombom werkte. Kitty werkte daar kort als laborant.

Hoewel Kitty ongetwijfeld een intelligente en fascinerende vrouw was, worden we in de film aan haar voorgesteld als een dronken, onnozele flirt, waar ze vooral gezien wordt in relatie tot haar huwelijkspartners. Er wordt wel aandacht geschonken aan Kitty's afdaling in alcoholisme, haar gedesillusioneerde staat en de ontwikkelde postnatale depressie. Hetgeen wat mist, is de vraag waarom dit met Kitty gebeurt. Wat heeft Kitty tot dit punt gebracht? Wanneer begon haar alcoholafhankelijkheid? Heeft ze er spijt van dat ze met Oppenheimer is getrouwd? Dit zijn geen vragen waar de film antwoord op heeft, ons wordt simpelweg getoond dat ze een dronken, nalatige moeder is op de meest grof mogelijke manier. Het feit dat een personage gebreken heeft, betekent nog geen diepgang als dit niet verder wordt uitgediept.

Wie was Jean Tatlock?

In tegenstelling tot Kitty, was Oppenheimer maar één keer getrouwd. Toch wordt niet Kitty, maar Jean Tatlock beschouwd als zijn grote liefde, met wie hij een langdurige affaire had. In de film komt ze voornamelijk naar voren als een zwoele vrouw met mysterieuze problemen. Ze heeft een turbulente liefdesverhouding met Oppenheimer, een vrouw waar hij naar verluidt nooit overheen gekomen is. Jean wordt afgebeeld als een emotioneel onstuimige vrouw, die Oppenheimer kennis laat maken met radicale politiek. Ze was echter meer dan een verliefd, ongeregeld figuur.

Tatlock kwam uit een familie van academici en studeerde zelf psychologie. Nadat ze daarvoor afstudeerde begon ze aan de Stanford School of Medicine, waardoor ze uiteindelijk als opgeleide psychoanalyticus en arts eindigde. Fel intelligent en koel in de manier van doen, maar tegelijkertijd kampte ze ook met verschillende psychische problemen. Ze werkte als kinderpsychiater in het Mount Zion-ziekenhuis in San Francisco, ondertussen onderging ze zelf een psychiatrische behandeling voor haar depressie, wat tegenwoordig waarschijnlijk als bipolaire stoornis geclassificeerd wordt.

Hun relatie was meer dan alleen een onstuimige affaire. Patricia Klaus en Shirley Streshinsky, auteurs van de biografie An Atomic Love Story: The Extraordinary Women in Robert Oppenheimer's Life, vertellen in een e-mail aan Independent: 'Ik denk dat voor Jean en Oppenheimer hun gedeelde interesse in psychologie voor sterke verbondenheid zorgde. En van Jean heeft Oppenheimer geleerd medelevend te zijn.' Oppenheimer heeft Tatlock twee keer ten huwelijk gevraagd; ze weigerde beide keren. Het moge duidelijk zijn dat Tatlock veel meer diepgang bezit dan alleen het zijn van de aantrekkelijke problematische minnares.

De vergeten vrouwen achter het 'Manhattan Project'

Nu we wat dieper gedoken zijn in de levens van Kitty en Tatlock, die afhankelijk van Oppenheimer een rijk en gecompliceerd leven leidden, besteden we nog wat tijd aan de rijke geschiedenis van de vrouwen achter het 'Manhattan Project'. Er is tenslotte veel geschreven over de ongelooflijke prestaties van deze vergeten vrouwelijke wetenschappers. Lilli Hornig is een van de weinige vrouwen die in de film voorkomt. Lilli was een wetenschapper die tijdens het Manhattan-project in het Los Alamos National Laboratory werkte. Ze studeerde plutonium en scheikunde en werkte in de explosievengroep. Een andere vrouw die een significante invloed had op het Manhattan Project, was Maria Goeppert Mayer. Ze won in 1963 de Nobelprijs voor natuurkunde en haar studies waren van groot belang voor het project. Ook niet onbelangrijk was Charlotte Serber. Ze had geen wetenschappelijke rol in het Manhattan Project, wel had ze de leiding over het organiseren en beschermen van alle vertrouwelijke documenten. Zo zijn er talloze vrouwen die een noemenswaardige bijdrage leverden aan het project.

Het verhaal achter de vrouwen uit Oppenheimer (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated:

Views: 6478

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.