kWh energiemeters | Schneider Electric Webshop (2024)

Een energiemeter achter elke voordeur

Achter elke voordeur in Nederland vind je een meterkast. Een meterkast heet zo omdat deze ruimte altijd voorzien is van een energiemeter. Dit wordt ook wel een stroommeter genoemd. Deze meter registreert hoeveel energie, uitgedrukt in kWh (kilowattuur), er is verbruikt. Jouw energieleverancier gebruikt deze informatie om nauwkeurig het energieverbruik te kunnen verrekenen met het voorschot dat je maandelijks betaalt. Er zijn ook energiemeters die je zelf in de groepenkast kunt plaatsen. Dit soort energiemeters vind je bij Schneider Electric!

Waarom een kWh-meter in de meterkast?

Er zijn een aantal redenen waarom je zou kiezen voor een extra kWh-meter in de groepenkast. Het belangrijkste is uiteraard dat een kWh-meter je stroomverbruik per groep (installatieautomaat) of de gehele elektrische installatie inzichtelijk maakt. Erg handig als je wilt weten hoeveel stroom er in een bepaalde ruimte wordt verbruikt zoals de schuur of de ruimte waar de wasmachine staat. Dit inzicht in je energieverbruik stelt je in staat om een kostenbesparing te realiseren, bijvoorbeeld door het licht in een ongebruikte ruimte uit te zetten. Of door oude stroomslurpende apparaten te vervangen voor een efficiënte en moderne variant. Hiervoor kan doorgaans een eenvoudige 1-fase of 3-fase kWh-meter worden toegepast.

Ook wanneer je een deel van je woning verhuurt kan een extra energiemeter van pas komen. Je berekent dan namelijk eenvoudig wat het stroomverbruik van jouw gast is. Daarom worden losse kWh-meter ook vaak toegepast op campings, stallingsplaatsen en jachthavens. Op alle plekken waar meerdere personen/huishoudens gebruikmaken van één groepenkast, is een extra kWh-meter de ideale toepassing om verbruik te meten en verrekenen.

kWh-meter geeft inzicht in opbrengst zonnepanelen

Een kWh-energiemeter kan ook worden toegepast in combinatie met zonnepanelen. Met een losse energiemeter krijg je snel en nauwkeurig inzicht in de opbrengst van je zonnepanelen. Niet alleen erg leuk om te zien op een zonnige dag, maar je berekent ook eenvoudig de besparing ten opzichte van regulier stroomverbruik. Ook wanneer je de opgewekte stroom teruglevert aan het net, is het handig om hiervoor een aparte meter te hebben. Je berekent dan eenvoudig het bedrag dat op jouw energierekening in mindering moet worden gebracht. Schneider Electric heeft in haar aassortiment kWh-meters die zowel voor 1-fase als 3-fase netwerken zijn geschikt.

Uitgebreid asstortiment Acti9 kWh-meters

De Acti9 energiemeters (kWh-meter) bieden een uitgebreid aanbod aan 1-fase en 3-fase energiemeters bestemd voor DIN-railmontage. De toepassingen van de kWh-meters lopen uiteen. De basis energiemeters bieden de functionaliteit van het lokaal uitlezen van de verbruikte energie van één apparaat. De meer geavanceerde energiemeters beschikken over connectiviteit zoals een pulsuitgang of Modbus. Hiermee kan je de gemeten stroomwaarde via een puls verzenden. Of in het geval van Modbus: een connectie maken met een energiebeheersysteem of gebouwbeheersysteem voor verdere analyse van de data.

Functies als multitarief stellen je als gebruiker in staat om meerdere stroomtarieven in te voeren, en daarmee direct energiekosten te berekenen. Dankzij bidirectioneel meten kunnen niet alleen verbruikers, maar ook opwekkers worden gemeten. Erg handig wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt geïnstalleerd en graag wilt weten hoeveel kWh deze opbrengen.

MID-gecertificeerde kWh-energiemeters

Alle energiemeters van Acti9 beschikken over een nauwkeurigheid van klasse 1 volgens de IEC 62053-21 norm voor het meten van actieve energie. De meters voldoen aan de norm EN 50470-3 klasse B en aan de richtlijn voor meetinstrumenten (MID-certificering).

kWh-meter eenvoudig monteren in de groepenkast

Alle kWh-meters van Schneider Electric zijn op een DIN-rail te monteren. De DIN-rail is de metalen rail in de groepenkast waarop alle groepenkastcomponenten zijn bevestigd. Het installeren van een kWh-meter is voor een elektricien een klein klusje, maar mag alleen worden uitgevoerd door iemand die hiervoor gecertificeerd is. Bij werk aan de groepenkast is het altijd belangrijk om dit veilig te doen. Daarom moet altijd de spanning van de installatie worden gehaald bij werkzaamheden.

Alle kWh-meters van Schneider Electric zijn op een DIN-rail te monteren. De DIN-rail is de metalen rail in de groepenkast waarop alle groepenkastcomponenten zijn bevestigd. Het installeren van een kWh-meter is voor een elektricien een klein klusje, maar mag alleen worden uitgevoerd door iemand die hiervoor gecertificeerd is. Bij werk aan de groepenkast is het altijd belangrijk om dit veilig te doen. Daarom moet altijd de spanning van de installatie worden gehaald bij werkzaamheden. Controleer van tevoren wel of er genoeg ruimte is op de DIN-rail. Een 1-fase kWh-meter neemt slechts 1 module in beslag (18mm), maar een 3-fase kWh-meter kost je 5 modules (90mm) op de DIN-rail. Het kan nodig zijn om dan een extra installatiekastje te monteren. De Kaedra installatiekasten kunnen eenvoudig worden bijgeplaatst in de meterkast, en hebben bovendien een IP65-beschermingsgraad tegen binnendringen van vocht en stof.

kWh energiemeters | Schneider Electric Webshop (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated:

Views: 6338

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.