Vergelijking tussen Tesla Model X en Model Y: belangrijkste verschillen (2024)

Elektrische auto's zijn erg populair geworden, maar geen enkele fabrikant kan momenteel in de buurt komen van Tesla's geschatte marktaandeel van 50%. Hoewel het aantal geproduceerde auto's in de loop der jaren is gegroeid, behoren de SUV's van het bedrijf nog steeds tot de best verkochte modellen, vooral Model Y, maar het oudere, grotere en duurdere Model X is ook nog steeds populair.

De Model X en Model Y zijn twee van de meest populaire elektrische auto's op de markt. Beide hebben veel geweldige functies, maar er zijn ook enkele grote verschillen tussen hen.

Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Model X en Model Y van Tesla? De laatste komt misschien in de buurt om de best verkochte auto ter wereld te worden, maar de Model X is nog steeds iets voor jou. VerifiërenVergelijking tussen Tesla Model Y en Toyota RAV4 Prime: wat is beter om te kopen?

Vergelijking tussen Tesla Model X en Model Y: belangrijkste verschillen (1)

We zullen de Model X en Model Y vergelijken op het gebied van prijs, prestaties, functies en binnenruimte.

Model X vs. Model Y: Prijs

Vergelijking tussen Tesla Model X en Model Y: belangrijkste verschillen (2)

De Model X en Model Y hebben veel overeenkomsten in ontwerp, waardoor hun grote prijsverschil een van de meest opvallende verschillen is als je naar de details van beide kijkt. De basisprijs van de Tesla Model X is $ 98, terwijl de Tesla Model Y veel goedkoper is, beginnend bij $ 490. De vrij lage prijs wordt beschouwd als een van de redenen voor de snelgroeiende populariteit van Model Y.

Deze prijsvariabelen weerspiegelen reële verschillen in de specificatie van elke auto. Geen van deze modellen is de goedkoopste optie van Tesla. VerifiërenRedenen om twee keer na te denken voordat je een Tesla koopt.

Model X vs. Model Y: topsnelheid en actieradius

Actieradius wordt een steeds belangrijkere factor bij het kiezen van een elektrische auto, en dit is waar de Model X en Model Y er heel anders uitzien. De batterijcapaciteit van de Tesla Model X is ongeveer 100 kWh, wat resulteert in een bereik van maximaal 348 mijl voor de standaard variant met twee motoren. De goedkoopste Model Y-variant heeft een relatief kleine batterij van 60 kWh, waarmee de auto een actieradius van 279 kilometer kan halen; De Model Y Long Range-variant kan tot 330 mijl afleggen, wat bijna identiek is aan het bereik van Model X.

Naast actieradius is topsnelheid voor sommige coureurs ook belangrijk, ook al kunnen beide auto's ruim boven de wettelijke limiet voor de meeste wegen ter wereld rijden. De Tesla Model X kan snelheden tot 155 km/u halen met een maximaal vermogen van 670 pk, terwijl de Model Y meer dan 135 km/u kan halen met een totaal vermogen van 351 pk.

Model X vs. Model Y: laadsnelheid

De Model X en Model Y hebben zeer vergelijkbare laadcapaciteiten, maar de batterij van de Model X is groter. Beide auto's ondersteunen AC-opladen met maximaal 11 kW en DC met 250 kW, dus opladen gaat snel, maar het is niet de snelst opladende elektrische auto op de markt.

Dit betekent dat u een Tesla Model X in iets meer dan 10 uur volledig kunt opladen met een thuislader van niveau 2. De Tesla Model Y laadt sneller volledig op, met thuislaadtijden van 6 uur en 30 minuten. Model X laadt in 30 minuten op met een snellader, terwijl Model Y er slechts zo'n 25 minuten over doet.

Het is altijd handig om meer te weten te komen over de oplaadopties die je hebt voor een elektrisch voertuig voordat je het koopt. Gelukkig heb je, als je een Tesla koopt, toegang tot de topkeuzes van snelladers, de Supercharger, en er zijn ook langzamere Destination Charging-laders en andere soorten laders die je kunt gebruiken (voor sommige daarvan heb je een adapter nodig). Verifiëren Vergelijking tussen Tesla Supercharger en bestemmingslading: wat is het verschil?

Model X vs. Model Y: aandrijflijn

Vergelijking tussen Tesla Model X en Model Y: belangrijkste verschillen (3)

De basis Tesla Model Y is een SUV met achterwielaandrijving. Dit is een veelgebruikt formaat voor SUV's op de huidige wegen en helpt het totale voertuiggewicht en de kosten te verlagen zonder de dagelijkse prestaties in gevaar te brengen. U kunt een configuratie met tweemotorige vierwielaandrijving krijgen op de Model Y, maar u zult moeten kiezen voor een duurdere variant.

In tegenstelling tot de Model Y heeft de Tesla Model X standaard vierwielaandrijving, zoals een conventionele SUV. Dit maakt hem off-road beter (vooral gezien het feit dat hij luchtvering met variabele hoogte heeft, wat de Model Y niet heeft), maar het verhoogt ook de kosten die gepaard gaan met het bouwen van het voertuig.

Vergelijking Model X vs. Model Y: afmetingen en hoofdruimte

Opslagcapaciteit is een van de belangrijkste redenen waarom mensen SUV's kopen; Deze voertuigen bieden over het algemeen meer ruimte dan alternatieven van vergelijkbare grootte. Zoals je zou verwachten, is de Tesla Model X de grootste van de twee, met een lengte van 5 mm en een breedte van 057 mm. Model Y is ongeveer 1 mm lang en 999 mm breed.

Het laadvolume van beide auto's is een beetje lastig uit te leggen. Standaard heeft de Model X een relatief kleine opbergruimte van 425 liter, terwijl de Model Y een royale 854 liter heeft. Dit geldt voor Model X in de standaardconfiguratie met zeven zitplaatsen, die ook beschikbaar is voor Model Y, maar tegen een meerprijs.

Het totale laadvolume, met alle stoelen neergeklapt, is 2 liter in de Tesla Model Y en 158 liter in de Model X, dus de laatste heeft meer binnenruimte. VerifiërenRedenen om naar de elektrische auto Tesla Model Y te kijken.

Model X vs. Model Y: ontwerp

Vergelijking tussen Tesla Model X en Model Y: belangrijkste verschillen (4)

De ontwerpverschillen tussen de Model X en Model Y zijn relatief klein als je ze van een afstand bekijkt, maar ze vallen meer op van dichtbij. Een van de grootste uiterlijke verschillen tussen de twee auto's zijn de achterdeuren. De Tesla Model X heeft achteraan vlinderdeuren (door Tesla "havikvleugeldeuren" genoemd), terwijl de Tesla Model Y traditionele deuren heeft.

De Model X heeft ook een interessanter ontwerp van de voorkant in vergelijking met de Y, met een klein roosterachtig gebied rond de badge en een agressievere styling in het algemeen. Beide auto's zijn aantrekkelijke, stijlvolle SUV's die voldoen aan de populaire ontwerpnormen van Tesla en die meteen opvallen als ze naast de concurrentie geparkeerd staan.

Het interieur van beide auto's is precies hetzelfde. De Model X heeft standaard meer stoelen en een paar schermen (een klein bestuurdersdisplay en een groter infotainmentsysteem). Model Y begint met slechts vijf stoelen en wordt geleverd met één middendisplay dat ook uw snelheid en andere rij-informatie weergeeft.

Model X en Model Y vergelijken: veelgestelde vragen

Zoals blijkt uit de specificatie-analyse, bieden zowel de X- als de Y-modellen zeer aantrekkelijke opties voor iedereen die op zoek is naar een moderne elektrische SUV. Het kan echter zijn dat u hier nog vragen over heeft.

Model X of Model YBeter voor grote gezinnen?

Beide auto's zijn geweldige keuzes voor gezinnen, met veel ruimte en uitstekende veiligheidsbeoordelingen. Voor gezinnen van vijf of minder heeft de standaard Model Y-variant genoeg zitplaatsen voor iedereen. Als uw gezin uit maximaal zeven personen bestaat, geeft u misschien de voorkeur aan Model X of Model Y met het Extra Seating Package.

Heeft de Model X of Model Y een betere bodemvrijheid?

Bodemvrijheid (de afstand tussen de grond en het laagste punt van het voertuig) is belangrijk voor een SUV, vooral als u van plan bent ermee over ruw terrein te rijden. De Tesla Model X heeft een maximale bodemvrijheid van 206 mm, terwijl de Tesla Model Y een maximale bodemvrijheid heeft van 172 mm. Het is vermeldenswaard dat de bodemvrijheid van de Model X ook aanzienlijk lager kan zijn met 146 mm dankzij de verstelbare vering.

Hebben de Model X en Model Y een automatische pilootfunctie?

De Model X en Model Y ondersteunen beide de zelfrijdende Autopilot-technologie van Tesla. U moet betalen om deze functie op uw auto in te schakelen en bereid zijn om tijdens het gebruik een strikte reeks regels te volgen. U moet een bepaalde beveiligingsscore van Tesla hebben om toegang te krijgen tot deze veel gepubliceerde functie. VerifiërenGeweldige Tesla-klimaatregelingsfuncties zorgen ervoor dat u zich overal comfortabel voelt.

Wat is beter? Model X of Model Y van Tesla

De Model X en Model Y zijn uiterst capabele elektrische SUV's met ultramoderne veiligheidsvoorzieningen, een uitstekende actieradius en prestaties waar zelfs autoliefhebbers blij van worden. Het is onmogelijk om objectief te zeggen welke beter is, aangezien beide verschillende gebruiksscenario's dienen en zich op verschillende kopers richten.

Prijs, prestaties, actieradius, bagageruimte, veiligheid, stoelen en stijl zijn enkele van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een voertuig. Daarom is het de moeite waard om ze allemaal in overweging te nemen bij het kiezen van uw Tesla, ongeacht of het een sedan of een cross-over is. U kunt nu bekijkenEnkele nadelen van het bezitten van een elektrische auto.

Bron

Vergelijking tussen Tesla Model X en Model Y: belangrijkste verschillen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 6634

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.