7 voordelen van de Suhoor [ 2024 ] • Islam-uitleg.nl (2024)

Suhoor is de maaltijd die de moslims nuttigen in de maand Ramadan voor de dageraad. Het is een sunnah van de Profeet waar veel zegeningen in zitten en daarom een maaltijd die je niet zou moeten overslaan.

Anas ibn Maalik (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft gezegd: de Profeet zei: “Eet suhoor, want in suhoor schuilt zegening.” (Overgeleverd door al-Bukhaari, 1923; Muslim, 1095)

Deze hadeeth over suhoor geeft aan dat het de vastende bevolen is om suhoor te eten omdat er veel goedheid en zegeningen in zitten, zowel op het geestelijke als wel het wereldse vlak. De Profeet noemde de zegening om ons aan te moedigen om suhoor te eten.

Jaabir dat de Profeet (vrede en zegeningen van Allah zij met hem) heeft gezegd: “Wie wil vasten, laat hem iets eten voor suhoor.” (Overgeleverd door Ahmad, 14533; geclassificeerd als saheeh door al-Albaani in al-Silsilah al-Saheehah, 2309)

Het gebod is mustahab, dat wil zeggen dat het niet verplicht is. Dit is gebaseerd op het feit dat de Profeet en zijn metgezellen ook het continu vasten in acht namen, d.w.z. twee of meer dagen vasten zonder het vasten tussendoor te verbreken, d.w.z. dat zij dag en nacht vastten.

Zegeningen van suhoor

Inhoudsopgave

Er is een grote hoeveelheid zegeningen in suhoor die voordelen omvat, zowel in deze wereld als in het Hiernamaals. Deze zegeningen zijn:

1. Het vermeerdert kracht om te aanbidden

Het geeft kracht voor het aanbidden en helpt men om Allah overdag te gehoorzamen door te bidden, Koran te lezen en Allah te gedenken (dhikr). Iemand die honger heeft kan lui worden in het aanbidden, net zoals hij lui kan worden in zijn dagelijkse werk, dit is iets wat bekend is.

2. Het leidt tot verbetering van het gedrag

Suhoor weert de slechte houding af die door honger kan worden uitgelokt, dus degene die suhoor eet zal in een goede stemming zijn en goed met anderen omgaan.

3. Het moedigt aan tot meer vasten

Degene die suhoor eet zal aangemoedigd worden om meer te vasten, omdat het vasten minder moeilijk is voor degene die suhoor eet, dus zal hij aangemoedigd worden om te vasten en zal het niet zo moeilijk voor hem zijn.

4. Je wordt beloond omdat je de sunnah volgt

Het eten van suhoor is het volgen van de Sunnah, dus als degene die suhoor eet de intentie heeft om het gebod van de Profeet te gehoorzamen en zijn voorbeeld te volgen, dan is zijn suhoor een daad van aanbidding, dus zal hij er dienovereenkomstig voor beloond worden. Als hij daarmee beoogt fysieke kracht te verkrijgen voor het vasten en het bidden van qiyam al Layl, dan zal hij in overeenstemming daarmee beloond worden.

5. Je bent aanwezig tijdens het beste moment om Allah te aanbidden

De persoon die suhoor eet staat aan het einde van de nacht op om Allah te gedenken, du’aa’ te maken en te bidden, want dat is het moment waarop gebeden worden verhoord en het is de tijd waarop Allah en de engelen zegeningen zenden over degenen die suhoor eten, vanwege de hadeeth van Abu Sa’eed (moge Allah tevreden met hem zijn) die hierna zal worden geciteerd.

6. Je onderscheidt jezelf

Door het eten van suhoor onderscheidt men zich van de mensen van het Boek. De moslim is verplicht om hen niet te imiteren. De Profeet heeft gezegd: “Het verschil tussen ons vasten en het vasten van de mensen van het Boek is het eten van suhoor.”

7. Het moedigt aan om fajr samen te bidden

Een andere zegening van suhoor is het bidden van Fajr tezamen met andere moslims, op de juiste tijd. Vandaar dat je ziet dat er in Ramadan meer gelovigen zijn die Fajr bidden dan in andere maanden, omdat zij zijn opgestaan voor suhoor.

Wat eet je tijdens de suhoor?

Suhoor kan gedaan worden door middel van de minste hoeveelheid voedsel of drank die een persoon nuttigt, het hoeft geen specifiek soort voedsel te zijn.

Er is overgeleverd dat Abu Hurayrah (moge Allaah tevreden met hem zijn) zei: De Boodschapper van Allah ﷺ zei: “De beste suhoor voor de gelovige is (het eten van) dadels.” Overgeleverd door Abu Dawood, 2345)

Er werd overgeleverd dat Abu Sa’eed al-Khudri zei: De Boodschapper van Allah ﷺ zei: “Suhoor is een gezegende maaltijd, dus laat het niet achterwege, ook al neemt één van jullie slechts een slokje water, want Allah en Zijn engelen zenden zegeningen over degenen die suhoor eten.” Overgeleverd door Ahmad, 11003

Samenvattend

De vastende moet erop gebrand zijn om suhoor te eten en hij mag het niet missen omdat hij zich te slaperig voelt of om een andere reden. Hij dient gemakkelijk in de omgang te zijn wanneer hij wordt gewekt voor suhoor en goed gehumeurd, blij dat hij het gebod van de Boodschapper van Allah volgt, en vastberaden om de goedheid en barakah (zegening) ervan te bereiken. De reden hiertoe is dat onze Profeet het belang van suhoor heeft bevestigd en ertoe heeft bevolen, en omdat hij heeft uitgelegd dat de suhoor het vasten van de moslims onderscheidt van dat van de mensen van het Boek. Ook heeft hij gezegd dat we suhoor niet mogen overslaan.

Lees ook:Wat is de Ramadan?

Vond je dit artikel interessant?

Laat ons weten wat je van onze artikelen vindt. Feedback is zeer belangrijk voor ons zodat we ons kunnen blijven verbeteren. Moge Allah jou belonen voor jouw moeite!

7 voordelen van de Suhoor [ 2024 ] • Islam-uitleg.nl (1)

7 voordelen van de Suhoor [ 2024 ] • Islam-uitleg.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated:

Views: 5741

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.